Förstudie

Det är klokt att göra en förstudie när man står inför att rigga ett utvecklingsprojekt. Många gånger blir projekt tröga i starten för att man inte har gjort hemläxan ordentligt. Det kan vara så enkelt att man inte har koll på att målbilden är den samma för alla inblandade, vilket gör att projektet blir spretigt och man når inte i mål på ett effektivt sätt.

Att låta en utomstående intervjua de tänkta projektparterna, kan ge många bra svar och ledtrådar hur projektet ska riggas. Det är inte ovanligt att man beskriver två olika saker, men vid första anblicken låter det som endast en.
-”Menar vi samma sak?” är bra att fråga sig. Det kan också låta lätt att ha samma syfte med ett projekt, men ibland kan det skilja rejält, särskilt om projektdeltagarna kommer från olika organisationer och -kulturer.

Det är också bra att ha koll på de olika kompetenserna som behövs för att nå bästa resultat. Vad behöver tillföras till projektorganisationen och vad finns in-house?

Jag blir så nyfiken när jag får svaret ”det beror på”, när jag gör intervjuer i förstudier. Det ger följdfrågor som kan leda projektidén i en ny riktning.

Så glöm inte göra en förstudie när du kommer på en projektidé. Det är värt den tiden det tar att samla ihop många trådar så att det går att genomföra din lysande idé med bra fart från första dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s