Medveten konsumtion

Så här i juletider, tänker jag ofta på det projekt jag fick förmånen att jobba i för några år sedan som handlade om omställning till hållbarhet. Många delar i det projektet lärde jag mej mycket av och återkommer till på olika sätt i min vardag, inte bara runt jul.

Medveten konsumtion, var ett begrepp som jag tog till mej av duktiga projektmedarbetare. Självklart ska vi konsumera, så är vårt samhälle uppbyggt, men vi ska göra det medvetet. Göra medvetna och kloka val av våra inköp. Kanske köpa bättre kvalitet så att vi får grejer som håller över tid? Köpa lokalt, så vi kan få välmående företag där vi bor och att bara köpa det vi verkligen behöver. Med medveten konsumtion, vinner vår egen plånbok och vi bidrar till en hållbar framtid där vi bor och verkar.

E-handel har många fördelar och det kan skapa arbetstillfälle och god ekonomi hos företag som är leverantörer, kanske just på landsbygden. Men en nackdel med e-handel, är när vi handlar grejer som måste resa långt och vi inte riktigt har koll på produktionens villkor. Eller framförallt – distributionen. Var och en ska handla som den vill, men gör det medvetet, tycker jag. Men jag måste medge att jag har ganska svårt att förlika mej med metoden att köpa ”en av varje storlek och skicka tillbaka det som inte passar, eftersom returfrakt är gratis”. Oj, vad saker som skickas i retur. Återigen, var och en gör som den vill. Men det där är nog inte en riktigt hållbar metod.

Jag gör vad jag kan för att konsumera medvetet. Jag lyckas inte fullt ut, men jag är nog ganska medveten. Mitt liv har många delar som inte är hållbara, till exempel de resor jag gör. Men jag är medveten om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s