Nyfiken i stupröret

Under hösten har jag träffat många olika kommuner, både deras förtroendevalda och tjänstepersoner för att prata om besöksnäring. Inbjudan för samtalen och workshops har varit inom ramen för olika utvecklingsprocesser, ibland besöksnäring, ibland attraktivitet och ibland generell utveckling.

Att jobba med den offentliga leveransen har många utmaningar, det finns inte tillräckligt med ekonomiska och personella resurser och det blir ständigt prioriteringar. Även om uppdraget ser bra ut på pappret blir det en vardag där det man hela tiden behöver välja var tiden och pengarna ska landa och en stor ambitionsnivå som kanske stressar.

Det är självklart viktigt med specialister med hög kompetens inom respektive sektor och att man måste fokusera på sitt uppdrag för att jobba smart med de resurser man har. Men att vara lite nyfiken vad som händer i rummet bredvid, att fråga kollegan vad de jobbar med idag kan också vara ett effektivt sätt att jobba med utveckling. Att hitta vinna-vinna-koncept med en samverkan över olika gränser kan göra göra att vi lättare når våra mål. Så visst kan det behövas formaliserade samverkansprojekt, men om vi börjar att vara lite nyfikna, se lite utanför vår egen box. Kanske att kollegan jobbar med något som är nära ditt eget uppdrag, kanske fakta och erfarenhet finns närmare än du tror?

Vi hoppades att 2021 skulle avslutas med att vi skulle få känna oss trygga i att få träffas igen, men istället har vi i dagarna fått med oss uppmaningen att jobba mer hemifrån igen. Så vi kan inte knacka på en dörr hos kollegan och inte ha fysiska workshop där vi delar erfarenhet med varandra. Men vi kan vara nyfikna! Kika utanför stupröret, här kanske den smarta lösningen finns!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s